Friday, September 21, 2012

AKU TAK RACIST! : ISU BALING NASI

err, hai.


**awkward opening**


aku ada rumah. tapi aku tak suka rumah aku, ngeh ngeh. biasa lah lepas kahwin duduk rumah sendiri kan, menyewa je. nak beli tak mampu lagi. rumah aku besar, yelah besar untuk yang tinggal berdua. 2 tingkat, murah pulak tu (Alhamdulillah).


tapi rumahnya tak ada seri. seri rumah tangga, seri rumah bekeluarga. suram. aku tak suka. bila duduk situ, aku jadi lumpuh taktau nak buat apa. baring pandang siling mata terkebil2. mungkin aku perlu lekatkan sticker2 ceria dekat dinding, mungkin.

seceria ini, mungkin?
akan dipertimbangkan.


aku adalah golongan minoriti dekat kawasan perumahan tu, yang mana majoritinya adalah India. kiri kanan depan belakang India. waduh2, yang menyampahnya bila kita minoriti, diorang layan kita macam alien. asal aku keluar rumah nak buang sampah ke nak menyapu ke, semua mata yang ada kat luar tu tertumpu dekat aku.


kalau aku turun kereta nak bukak pagar, diorang pulak tengah bergosip, budak2 tengah bermain, semua berhenti melakukan aktiviti masing2 dan mata2 tertumpu kat aku. pergh, gua cantik sangat ke beb? sampai naik rimas aku.


selalunya aku buang sisa makanan dekat belakang rumah, nak bagi kucing dengan burung makan. dari membazir aku buang, baik aku bagi haiwan2 tu makan. haritu aku buang nasi belakang rumah. terkena pulak dekat area jiran belakang rumah aku tu, padahal aku dah baling ambik side habis dah. yang jiran aku ni pulak dia siap simenkan area belakang rumah tu macam dia bayar untuk area tu sekali pulak.


pagi2 memang dia cuci belakang rumah tu. tapi aku dah tak sengaja terbaling pulak nasi termasuk dekat area rumah dia. tiba2 dia keluar nak bergosip dengan geng dia, ternampak nasi aku baling tu terus dia maki laki aku yang tengah bertenggek kat tingkap dapur tengah kupas buah.

"oii bodoh ka lu baling nasi dekat rumah saya? saya cuci tau ini tempat potpetpotpettt"


aku tengah tengok tv terkejut dengar jeritan pocong kepala beruban dari belakang rumah. laki aku pulak datang ke ruang tamu dengan muka masam.

"awak ni nak buang nasi tu buang dalam tong sampah la, kan kita dah kena marah"


lepastu ada laa lagi laki aku membebel2 lagi dekat aku. yang si orang tua tu pulak dalam setengah jam jugak la dia menjerit tepekik telolong dekat belakang rumah sambil menyental lantai tu. rileklah, bukan aku baling taik pun. aku tak tahan nak gelak terbarai2 aku gelak, laki aku kepala dah hangen je kena maki tak pasal2 :D


lepas haritu, aku tetap baling makanan untuk bagi kucing dan burung makan. cuma aku lebih berhati2 dengan ambik side lebih sikit, hihi.

aku tak racist, tapi orang india ni melampau2 jugak kalau dah jadi majoriti. seriously.

2 comments:

Si HyperActive said...

Ko duk kat mana min ? setahu aku ramai india dekat taman sri mawar jeh . huhu . biasalah laa tu beb . sabar je laa ..

Unknown said...

Slm. Dulu time study sy pena myewa dgn bangsa ni..sy sorang aja dr Sabah. N sy sorang aja yg kemas sapu uma. Derang ni esp. Yg cakap Tam** mostly pengotor la n kurang ajar. Pena gaduh pasal rumah kotor dgn derang ni then silap sy letak bath stuff sy kat toilet luar..sy perasan berus gigi sy mcm ada something..agaknya lepas gaduh tu derang guna berus gigi sy tu masuk dalam toilet bowl ke whatever...sy tak akan balas dendam tapi saya doakan ada orang lain buat gitu kat dia...derang ni kafir confirm neraka la nanti kalau dia masuk islam sekalipun takan sy maafkan ksilapan dia pada sy. kecuali dia minta maaf..ingat la ya mualaf sekalipun...tapi dosa dia sakitkan hati orang tetap ada dan tak akan hilang kecuali...lu fikir la sendiri