Friday, September 21, 2012

AKU TAK RACIST! : ISU BALING NASI

err, hai.


**awkward opening**


aku ada rumah. tapi aku tak suka rumah aku, ngeh ngeh. biasa lah lepas kahwin duduk rumah sendiri kan, menyewa je. nak beli tak mampu lagi. rumah aku besar, yelah besar untuk yang tinggal berdua. 2 tingkat, murah pulak tu (Alhamdulillah).


tapi rumahnya tak ada seri. seri rumah tangga, seri rumah bekeluarga. suram. aku tak suka. bila duduk situ, aku jadi lumpuh taktau nak buat apa. baring pandang siling mata terkebil2. mungkin aku perlu lekatkan sticker2 ceria dekat dinding, mungkin.

seceria ini, mungkin?
akan dipertimbangkan.


aku adalah golongan minoriti dekat kawasan perumahan tu, yang mana majoritinya adalah India. kiri kanan depan belakang India. waduh2, yang menyampahnya bila kita minoriti, diorang layan kita macam alien. asal aku keluar rumah nak buang sampah ke nak menyapu ke, semua mata yang ada kat luar tu tertumpu dekat aku.


kalau aku turun kereta nak bukak pagar, diorang pulak tengah bergosip, budak2 tengah bermain, semua berhenti melakukan aktiviti masing2 dan mata2 tertumpu kat aku. pergh, gua cantik sangat ke beb? sampai naik rimas aku.


selalunya aku buang sisa makanan dekat belakang rumah, nak bagi kucing dengan burung makan. dari membazir aku buang, baik aku bagi haiwan2 tu makan. haritu aku buang nasi belakang rumah. terkena pulak dekat area jiran belakang rumah aku tu, padahal aku dah baling ambik side habis dah. yang jiran aku ni pulak dia siap simenkan area belakang rumah tu macam dia bayar untuk area tu sekali pulak.


pagi2 memang dia cuci belakang rumah tu. tapi aku dah tak sengaja terbaling pulak nasi termasuk dekat area rumah dia. tiba2 dia keluar nak bergosip dengan geng dia, ternampak nasi aku baling tu terus dia maki laki aku yang tengah bertenggek kat tingkap dapur tengah kupas buah.

"oii bodoh ka lu baling nasi dekat rumah saya? saya cuci tau ini tempat potpetpotpettt"


aku tengah tengok tv terkejut dengar jeritan pocong kepala beruban dari belakang rumah. laki aku pulak datang ke ruang tamu dengan muka masam.

"awak ni nak buang nasi tu buang dalam tong sampah la, kan kita dah kena marah"


lepastu ada laa lagi laki aku membebel2 lagi dekat aku. yang si orang tua tu pulak dalam setengah jam jugak la dia menjerit tepekik telolong dekat belakang rumah sambil menyental lantai tu. rileklah, bukan aku baling taik pun. aku tak tahan nak gelak terbarai2 aku gelak, laki aku kepala dah hangen je kena maki tak pasal2 :D


lepas haritu, aku tetap baling makanan untuk bagi kucing dan burung makan. cuma aku lebih berhati2 dengan ambik side lebih sikit, hihi.

aku tak racist, tapi orang india ni melampau2 jugak kalau dah jadi majoriti. seriously.

Sunday, September 2, 2012

Kahwin Sudah Aku



Assalamualaikum peeps. lama gila aku menyepi, 4 bulan jugak lah rasanya. mood mengarang tak sampai langsung, dipanggil pun tak menyahut. dalam masa 4 bulan tu, my life has change drastically. yes, drastically. 


people get matured through experience. but only if they learn some lessons throughout the experience. banyak yang aku lalui dan banyak yang aku belajar dalam masa 4 bulan tu. belajar menangkis tohmahan, belajar menerima ditujah orang, belajar hidup apa adanya dan yang penting belajar untuk hargai setiap apa yang kita ada.

                                                           *            *             *

dari zaman hingusan aku, aku selalu berangan kalau2 ada mesin doraemon yang boleh bawa kita ke zaman akan datang untuk bawa aku tengok siapa jodoh aku, siapa suami aku. tersangatlah teringin. ternyata aku tak perlu tunggu lama untuk tahu, cumalah 18 setengah tahun. 


"kita kahwin. nanti aku cakap sama ayah aku suruh jumpa bapak kau"


semudah itu. perbincangan kecil2, dan kami pun bernikah. hanya antara kami 2 keluarga. biasalah, yang katak tekak besar memekak2 itu mesti ada, membising bercerita2.


"eh tiba2 je, mesti ada apa2"
"kenapa tak diajak nikahnya, tak tahu pun"
"maruku ni tak sedap lah"


mulut orang, kalau ditumbuk sekalipun, sesudah elok bercakap semula. bikin pekak aja lah, sampai dah betul2 pekak. suami aku bukan datang dari keluarga kaya raya, yang ayahnya punya jawatan tertinggi dalam syarikat swasta ternama, yang punya kereta mahal berderetan, yang boleh bagi apa saja mahu anaknya. 


suami aku kerja sendiri, ada naik turunnya. datang rezeki dari Allah, kami terima seluas dada. belum datang, kami mohon dan terus mohon dariNya. tapi tertimbulnya niat nak mendirikan masjid, elok dipercepatkan. aku tahu, keluarga pasti ada yang membangkang. membangkang dengan alasan aku masih belajar, aku masih muda dan sbgnya. 


"gatal sangat nak kahwin, sampai 3 dilangkahnya"
"yang si lakinya, tak boleh tunggu abang lepas dulu ke"


zaman Rasulullah dulu, kalau ada pasangan yang mahu bernikah tapi mak ayah tak mahu menikahkan, maka Saidina Ali R.A sendiri yang akan menjadi wali mereka. kenapa nak dihalang orang nak mendirikan masjid? sebab tak stabil lagi? rezeki itu datangnya dari Allah, mohonlah insyaAllah diperkenankannya. kalau kerja 10 tahun pun, Allah belum nak bagi rezeki lagi, sama jugak.


balik raya lagi payah. siap ada yang berpesan "hold dulu tentang anak. focus on your study". i take no offense at all, well i am the youngest family members ever who get married this young. must they get worried that i'm not handling the marriage and study well. mereka cuma risau. risau itu sayang, bukan?


tapi anak itu anugerah Allah, titipan dan amanat dariNya. orang kata, anak ni penambah rezeki. mana tahu keluar anak pertama, terkeluar sekali duit RM50K selepuk jatuh dari langit. i have a family, my OWN family. i have a husband and i trust him on guiding me. nasihat sangatlah diperlukan since kami kahwin muda, tapi kami juga berhak decide mana yang terbaik untuk kami.


                                                                  *          *           *

past is past. cakap banyak pun, dah bernikah dah. sempat lah berpuasa sama. seksa lah jugak kikiki. patutlah orang kata better nikah lepas puasa, takda lah terseksa, haha. beraya pun dah merasa beraya bersama. nak dipendekkan cerita, tanggal 1/9/12 berlangsungnya majlis persandingan kami laki bini bersama abang ipar dan bininya. 4 pengantin gituuu. agak leceh nak bersanding segala, itu ini nak prepare. 


malam sebelum majlis, i bought henna and asked my sister to paste them on my fingers. punyalahhh hitam mak lijah hoii, tekejut mak dibuatnye. puas pulak aku tonyoh jari aku pakai air garam, nak kurangkan sikit kehitaman dia. padahal baru pakai berapa minit je. yang lukis2 tu kakak aku lukiskan, ikut sedap tekak dia je nak lukis camana, asal nampak serabut, jalannn~



the arrival of the bridesmaids was plan to be at 1215 PM, tapi tahulah aku ni susah nak bangun pagi. laki aku lagi laa tak boleh harap. aku bersiap dekat rumah mak aku, warisan puteri. pukul 830 aku baru bangun, kak andam aku pun dah sampai baru aku terhegeh2 nak mandi, hihi. make up session started about 9AM, and i wasted 15 minutes on wearing contact lens. first time pakai la bro, terpekik terlolong macam nak terberanak. entah apa yang cuak sangat pakai contact lens ni, rasa macam dia nak korek bijik mata!

dah la bangun lambat, sempat makan2 tangkap gambar pulak tu, hampeh je :3

my kak andam.
12PM, still not ready yet, orang kat sana semua dah call2. tudung pun belum pakai. Mom, my kak andam still touch up sana sini. well seems like she's kind of perfectionist :3 kelam kabut aku dibuatnya, pengantin yang lagi satu sampai sudah dekat tempat sana. kelam kabut pun kalau tak cantik buat apa, aku pun rilek jela. kuikui. baru la rasa penting bila orang menunggu (jahat2 hihi)


1230PM baru aku sampai Cengal, semua orang dah menunggu.








see? pengantin hijau pun naik hangen dengan aku sebab lambat sangat, haha. watlek sudaa kikiki. orang kata nervous kalau nak berarak ni, tapi aku takda feeling sangatlah. mungkin sebab sebok control ayu kot. hihi. tapi yang seronoknya rasa macam artis orang tangkap gambar sana sini. 



masa makan beradap, macam biasalah bersuapan, manja2 gitu. lepas dah tangkap gambar, mampoh aku balun semua mende depan mata. perut lapo yob, haus pulak tu.

laki bini kepala sengal.


diorang berdua dekat atas ni, tunggu masa je nanti aku kahwinkan diorang! hoho. cepat2 la kahwin, untung2 dapat anak sama2 boleh diorang pulak mewarisi friendship kita. lepastu kahwinkan diorang macam dalam cerita Anakku Sazali kihkih.




ibu mertuaku sama bapa mertuaku ohhh~


inilah pengantin 4 yang membawa paling banyak kontroversi era ini. kalau masuk melodi wedding ni, mesti rating naik--sebab aku. hihi.

yang ni my small family members, the rest tak dapat datang. but prayers from y'all sudah cukup memadai :)



well my granny pose like a boss ;3

and these was my pengapit, Miya dan Ameer yg kuat mencuri tulang. peluh di muka aku dah boleh tadah, diorang takda la nak lapkan. nasib baik y'all kahwin aku da tak boleh nak apitkan. kalau tak, aku balas balik ketidakhampehan korang semasa mengapit kami laki bini!




and these was my friends yang datang. thanks a LOT guys. because those i expect to come didnt show up, but you guys did came. terharu paru2 mak~ love y'all :)







lepas majlis selesai, we all pergi photoshoot dekat mana tah i'm not sure but the place damn nice! 

Angah posing raja berkuasa, Ameer posing hulubalang setia. hampeh -,-

mak andam to be

muka tak keruan





ahaaa apa kenaaa laaaa aku ni

muka bahagia

the crew hihi
and the rest of the pics:

naqib and his gf. sejukk hati nengoknye,kahwin cepat2 ye. tak elok usung anak dara orang ke sana  sini, hikhok






aku sayang budak ni. dont mess up with her  or you gonna deal with me first!


itu saja yang dapat aku ceritakan, yang dapat aku paparkan. laki aku pun dah balik rumah, sebagai isteri yang baik haruslah melayan suaminya yang baru pulang. so, ayat aku lepas ni kalau jumpa kawan2, "AKU DAH LEPAS, KAORANG BILA LAGI?!"

edited by syifa' alshah. ngeh ngeh

Friday, May 25, 2012

Tentang Status yang Jadi Bualan

"ehem, malu sikit ye awak tu dah tua, tapi masih mengharap duit mak yang dah kerepot. kereta, rumah awak tu, semua orang tau bukan duit awak. jangan nak berlagak sangat lah okey?"


disebabkan statement aku di atas bertarikh 14 May, telah terjadi satu kekecohan besar. tak perlu aku ceritakan semuanya, cuma disini aku nak luahkan apa yang terbuku dalam  sanubari ku ini, cececehhh -__-
dan harap maklum, JANGAN NAK TERASA sangat dengan entri ni, sebab ianya dibuat UMUM, ulang taip, UMUM.

pertama sekalinya, apa tujuan facebook?
  1. untuk cari kawan lama dan berkenalan dengan kawan baru,
  1. untuk menambah ilmu pengetahuan tentang duniawi/ akhirati berdasarkan artikel2 yang dishare
  1. untuk merepek dan merapu apa yang kita suka dekat status

dan penjelasan seterusnya untuk point 3, ya semua orang tahu dari segi kemanusiaan yang penuh hati perasaan, tak sepatutnya kita mengeluarkan status yang kurang enak dibaca, samada dari segi sensitiviti perkauman ataupun sebagainya.

tapi semua orang pun tahu, apa yang ditulis adalah UMUM, selagi tidak disebutkan nama si polan dan si polan, boleh jadi status tersebut ditujukan untuk Mamat, Kasim ataupun Minah. 
seperti contoh:
"bodoh punya Mamat pegi mencurik kat rumah Leman, takde keje lain ke, bangang betoi"

maka dengan itu, sekiranya si Mamat tak buat sepertimana empunya badan cakap, ada hak untuk si Mamat marah, sebab terang2 namanya disebut dekat situ. melainkan, empunya badan cakap:

"bangang nak mampos pegi mencuri kat rumah orang tu buat apa"

tapi, sekiranya si Mamat tetiba mencelah "eh apahal kau kurang ajar sangat ni, bila aku mencurik?" tak ke dia mengantoikan diri sendiri? 

bermaksud, kesimpulan untuk point yang ini, anda TAK PERLU terasa dengan setiap status yang keluar dari facebook, dan jangan perasan semuanya adalah tentang anda. tak perlu ada facebook, kalau semua benda anda fikir ditujukan untuk anda. DAN kalau terasa sekalipun, tak perlu melenting selagi orang tak sebut nama anda. facebook adalah hak privacy semua orang, terpulang nak tulis pasal apa.

kenapa anda tak terasa bila saya bercerita tentang masak lemak daging salai? kenapa anda tak terfikir yang anda adalah daging yang disalai tu?


seterusnya, perkataan "kerepot" di atas. sebagai contoh, sekiranya status itu ditujukan untuk Meon, kemudiannya emak Meon berkecil hati. di sini, SAYA RASA TAK PERLU DAN TAK PATUT UNTUK BERKECIL HATI. kerana status itu adalah untuk Meon, Emaknya tak terlibat sama sekali

"kerepot" di atas bukan bermaksud untuk mengutuk bahawa emak si Meon adalah seorang tua kerepot tapi untuk MENEKANKAN bahawasanya mintak duit dekat orang tua yang dah kerepot itu tak elok, kesian. ada paham? bukan nak mengutuk tapi menekankan.


jadi, ini adalah kali pertama dan terakhir aku bagi penjelasan tentang status di atas yang telah membawa kekecohan besar selama berminggu2 dan mungkin akibatnya untuk selama-lamanya. tapi suka aku ingatkan di sini, kebenaran tak berpihak kepada orang yang lebih tua. maksudnya, tak semestinya anda lebih tua anda berada di pihak yang benar. habis tu, apa budak2 buat semua tak betul? kononnya setahun jagung tak tahu apa2 lagi? YOU MAKE ME SICK.

jadi lepas ni, aku tak akan layan apa2 provokasi dari anda2 semua yang tak habis2 mengutuk saya di belakang, dan raya pun nak dekat dah, memang aku jela jadi tajuk perbualan gosip hangat anda semua kan? :3

cakap apa hang nak cakap, aku tak kisah dahhhhhhhhhh. kang satgi blog aku pulak korang kutuk, macam aku tak tahu. sekian.

Wednesday, May 23, 2012

4 Wishes



  1. to earn money without working
  2. to be smart without studying
  3. to love without being hurt
  4. to eat without getting fat


imposibble?

Tuesday, May 22, 2012

Kita Ada Tuhan Untuk Terima Kita.

manusia ini pelik.
manusia ini bongkak.


sibuk dengan politikus2 kotor yang korupsi menelan duit rakyat. punah. benci aku tengok. kesian pada mereka yang masih menjilat bontot orang2 tersebut.
sadarlah.


sibuk dengan parti sana sini.
mabuk, perempuan, ganja.
aduh, tipikal.


sibuk dengan muzik.
muzik genre yang kaum kau saja dengar, berapa kerat saja kau bikin untung dengan itu.
perjuangkan muzik kau sampai dibiarkan keluarga dan kawan2.
macam orang tabligh.
malu la sikit, tabligh pun dapat pahala tau.


sibuk dengan hotstuff, baju fesyen terkini.
selalu kena update dengan fesyen terbaru.
tak mahu orang bilang kita ni old fashioned.
masuk kubur, bajunya semua sama kakak, abang.


sibuk dengan boyfriend girlfriend.
cinta mati, mati kalau dipisahkan.
apa ajal itu terletak pada cinta sampah kau itu?
cuba kau bilang kau perlu 500k dalam masa 1 hari,
apa mereka berusaha dapatkan atau bilang;
'aku cinta kau tapi aku tak dapat tolong kau, maaf'


sibuk dengan perkara duniawi kau.
tapi bilamana Allah swt memutuskan bahawasanya ajal kau telah tiba,
apa kau masih mahu bilang;
"nanti lah, aku sibuk dengan duniawi ni"


aku bercakap bukan sebagai si sombongbongkak yang baru ilmu agamanya setinggi pokok durian, tapi bercakap sebagai manusia.
manusia yang sombong dan pelik seperti kalian.
mengingatkan diri sendiri, serta kalian.


kerana ajal itu tidak dapat ditangguh walau sesaat pun.

Thursday, May 17, 2012

Kita Semua Pendosa


apa aku bakal coretkan, tentang hidup aku.
seperti yang kalian sediatahu, hidup aku yang paling membosankan.
jika perlu tutup tab, tutup sekarang.
aku tak ketagih cacimaki kalian.


aku benci untuk mengadu.
aku benci untuk merintih.
aku benci untuk meratap.


jelasnya, semua itu perlakuan si bodoh tak tahu bersyukur dengan nyawa yang telah dipinjamkan Allah, malahan merungut tentang hidup malangnya.


aku benci semua itu.
dan aku berharap itu bukan aku.


kalian hidup penuh suka duka,
masalah kalian setaraf umur kalian.


punya kawan baik, tidur sebantal, tapi tikam belakang.
punya wang ringgit, tapi tak punya kad bank untuk di-transfer ibuayah kalian.
punya kenderaan, tapi enjin sedikit masalah.
punya bf/gf tapi mereka merajuk kerana hadiah yang diberi tak menepati citarasa.
punya handphone canggih, tapi perlu tukar bagi mengikut peredaran zaman.
punya SEGALANYA, tapi tak cukup--kerana lumrah manusia. tidak pernah cukup.


masya-Allah, aku impikan masalah sekuman kalian itu, aku inginkan!
tapi sudah tertulis takdir oleh-Nya.
tiada siapa mampu melawannya.


aku tak punya rakan baik, kalian! sesuatu yang namanya SAHABAT, aku tak punya! tak perlu aku definisikan terperincinya apa itu sahabat, kalian punya otak, pakai. tapi, sepertinya, kalian ada.

aku cemburu, rakan2. cemburu bila lihat gambar2 kalian keluar bergembira, dengan caption "with my bffffffffff"
"eating together like sistaaa"
"having fun like hell with them"
--kerana aku tak pernah merasakan itu semua.



aku tak punya wang ringgit, keluarga aku bukan orang senang!
dan aku tak pernah minta sesen kuman pun dari kalian.
tatkala aku berusaha cari wang untuk hidup lebih senang.
ada yang mengutuk, mencaci, mengeji, memulau aku.

rakan2, usah senang melihat kejatuhan orang lain.
di atas sana, murka.


aku punya pacar. tapi kami hidup tak mewah.
kami tak pernah berbelanja mewah, makan seenaknya, berbelanja seenaknya, tak pernah!
kerana kami bukan anak orang senang.
tapi bila kami beli baju murah,
pergi berjalan di tempat orang2 biasa,
pakai apa kami rasa selesa,
ya, mengikut kemampuan kami,
kalian caci kami.
bilang kami tak punya class,
bilang kami selekeh.




persoalan--
anjingkah lahir dalam keluarga miskin?


manusia pesimis, manusia paradoks.
berbagai ragam.



cuma kadang itu aku terfikir kenapa pada semua tempat aku jejak,
aku lah yang dibenci,
disisih,
dipulau dimaki?
aku tak percaya itu takdir aku.
mungkin sesuatu yang ada pada diri aku sendiri, harus aku terjemahkan.




wallahualam bissawab.



Cerita A, B dan C






orang cuma nak dengar APA yang mereka NAK dengar.
orang cuma lihat APA yang mereka NAK lihat.
orang cuma baca APA yang mereka NAK baca.


defense:

1)
aku kata A orang faham B.
orang marah aku.
bila tanya "siapa kata B?"
orang kata aku degil,
tak makan nasihat.


soalan.
BILA aku kata B?


2)
aku tulis A bila aku kiaskan B.
orang cuma nampak A.
yang setuju apa aku kata tentang A akan puji2.
yang setuju apa aku kata tentang B akan julang tinggi.
yang tak setuju, maki2 dan caci2--bilang kurang ajar.


penyataan.
PEDULI APA kau setuju atau tidak apa aku rasa.
aku menulis APA aku rasa.


3)
aku cakap A.
A itu rakan ku.
rupa-rupanya ramai yang A juga.
tersinggung hati.
perasan aku kata dia.


soalan.
kau SIAPA?


BENARLAH--
orang cuma nak dengar APA yang mereka NAK dengar.
orang cuma lihat APA yang mereka NAK lihat.
orang cuma baca APA yang mereka NAK baca.




maka..


janganlah perasan SEMUA BENDA dalam dunia ni berkisar tentang KAU SAHAJA.


kalau kau cari diri kau dalam status2 manusia sekeliling, kau akan jumpa.


sebab kita manusia.
DOSA kita,
PAHALA kita,
lebih kurang sama.
cuma aplikasinya pada lain2 situasi dan masa.




berhenti merasakan SEMUA BENDA adalah berkisar tentang KITA.




dan, usah berkata tentang umur.
setahun jagung aku, 
berlelehan hingus aku,
cerita kau bukan aku bikin sendiri.


---


tapi aku mendengarnya dari mereka yang seusia kau.
dari PANGKAL ke HUJUNG.


Wednesday, May 16, 2012

Fesyen Terkini: buat aku loya, bikin laki suka


ever heard of camel toe?


kalau belum pernah, jangan rasa anda ketinggalan zaman. sebab aku pun baru tahu maknanya tadi. *terima kasih google** aku memang tahu 'benda' itu cuma tak menggunakan istilah yang itu. aku pakai istilah aku sendiri...yang aku rasa tak patut ditulis dekat sini.


ye tapi di sini bukan aku nak tekankan aku ada ke tidak, (yang pastinya semua perempuan ada) tapi permasalahan fesyen di kalangan anak remaja, kakak-kakak ataupun mak janda yang dah dimakan usia. camel toe itu kecelakaan fesyen namanya kak dik oii.


pada yang taktahu kejadahnye camel toe, bak sini kak limah terangkan apekebendenye menatam tu. secara mudahnya, camel toe adalah terma untuk perempuan yang menggunakan SELUAR YANG TERLALU KETAT sehingga menzahirkan kelepet di kawasan2 yang tidak sepatutnya hingga menjadikan manusia sekelilingnya hilang arah dan panduan hidup.


material yang biasa digunakan DEMI menjadikan camel toe suatu fesyen adalah legging, skinny jean dan seluar2 biasa CUMA KAU DAH TAK MUAT TAPI TAK MAHU MENGAKU saja.


jadi akak, adik sekalian, tak kisahlah macamana kekdah u ols pakai seluar ketat tu,cuma kak timah serabut seluar tu u ols padankan dengan t shirt senteng yang memberitahu wujudnya camel toe.


ada sebabnya namanya camel toe, cuba lihat kaki unta. geli bukan?


simpan ye? simpan untuk tontonan suami u ols. timah bukan jeles. timah geli. eh, kerang pun tahu sembunyikan dirinya dalam cengkerang, pasal dia tahu punyalah dia buruk, malu!


sekian!!!

Monday, May 14, 2012

bebudak sekarang tak meniaga apa dah 'untunglah'

hey walley walley hey walley walley hey~

intro yang terencat bak budak hingusan menjilat hingus. sudah terlalu lama aku tinggalkan habit berblogging ni, maklumlah takda internet dekat rumah sewa. well well well, sekarang cuti semester. sangat gumbira hati, limpa dan paru-paru kerana waktu tidurku akan dipanjangkan sepanjang-panjang sesuka aku nak panjang mana.


 kadangnya aku terfikir, bebudak sekarang gemarkan ayat 'menganjing'. tapi kalau kita tukarkan anjing kepada ayam, jadi menganyam. menganyam ketupat. tak pernah dengar menganjing ketupat. (???) terfikir juga siapa pencipta lagu nama kau dollah tetek kau sebelah. dan ada yang menukar tetek berjuta, tetek terbelah dan berbagai lagi. sungguh kreatif. oh duniawi duniawi.. aku sangat kuat makan sekarang ni. terlalu kuat makan. selang sejam dua, perut comelku ini harus dirasuah dengan makanan agar ianya berhenti berkeroncong. tapi kadangkala, bila makan, aku tak habis. sudah omak aku memekak. terngiang-ngiang pula iklan Jalaludenhasan 'sebutir beras ibarat setitik peluh petani'. bayangkan dah berapa banyak peluh petani yang gua telan??


 maka, rutin harian aku semudah ABC, bangun tidur, terus tonton sinetron yang tak berpenghujung. dan apa yang aku simpulkan, semua sinetron jalan ceritanya tertukar anak. bagi aku satu yang tak tertukar anak? takdoo acik lijah oii takdooo. sangat klishe (camni ke eja??) sinetron dari negara seberang. lately, ramai pulak sedara mara kengkawan aku yang dah mendirikan rumah tangga. alhamdulillah, syukur nikmat. haa memangla nikmatttt kuikui. yela, orang kata jodoh tak kemana, ke katil je. tapi sebelum berkahwin mesti mau bercinta dulu. adat manusia tipikal kan, kot kalau terus kahwin tak pernah jumpa, first night rasa dada si perempuan berbulu bulu tak terkejut beruk kau matt? bebudak bercinta zaman sekarang tak setail langsung. apa stylenye nak berkenalan mintak nombor? patutnya tanya berapa kos perkahwinan, bincang terus. oii mat, kencing pun doposen, ni kan kahwin.


 tengok lelaki zaman sekarang pun tak semenggah. pakai seluar lipat2 apekebende mat? hensem la tu? konon ikut sunnah nabi pak hang. solat 5 waktu tak cukup, ada hati cakap pasal sunnah nabi. kemeja + seluar jeans + jam + kasut cukup la untuk lelaki. tak perlu nak bertindik pakai rantai, macam nak pergi thaipusam. yang peliknya lelaki keluar lepak suka pula tuck in baju. pergi sekolah, harommm nak tuck in -,-' lelaki HARUS tahu baca doa qunut dan mandi wajib. ooo mendayung tahu, mandi wajib taktau!


 aku punya habit dimana aku selalu mencarut tapi akan berzikir selepas melakukannya kerana merasa amat bersalah. apakan daya, terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata makan penumbuk. perkataan mencarut tipikal si melayu, 'babi' 'anjing' 'pukimak'. dan kenapakah babi dan anjing di persalahkan? kesian si babi yang sedang gumbira bermain lumpur dan si anjing yang sedang mendoggie. walaubagaimanapun, haram menyentuh babi walaupun beliau menutup aurat. kenapa dan why? adakah kalau kita mencarut 'cacing la kau!', 'badak air betul' ataupun 'ayam sungguh semua ni', kita tak nampak ganas ataupun sedang marah? masih dalam persoalan di mindaku ini..pukimak? ada 1 cerita yang mengingatkan aku tentang pukimak. di mana paksu aku di masa kecilnya bergaduh dengan pakcik2 aku yang lain, lantas menjerit 'pukimak kau!' lalu dengan cepat nenek aku menyahut 'kenapa dengan puki aku?!'


 maka dengan ini aku isytiharkan aku sudah punya akaun twitter. tak pernah terfikir untuk melakukannya tapi dah terlaku nak buat macamana. tapi aku hanya buka facebook dikala budak sekolah sudah tidur, baru aman wall aku dengan puisi cinta lirik lagu jiwang karat 18 mereka. dan baru-baru ini aku selalu tengok orang upload gambar pakai instagram? apekejadahnye instagram tu? seorang tolong kasi tahu aku~ aku tak mahu dilabel arnab comel terperuk dalam sangkar! al maklumlah, henpon aku henpon murah, cover belakang pun takde. henpon up 1 level dari 3310. oii kau jangan kutuk 3310, kalau aku baling ke kepala kau boleh bina bukit atas kepala otak kau tu tahu?


 ahh sudah terlalu banyak kerepek yang aku jaja dalam entri kali ini. kerepek seterusnya, nantikan dalam entri akan datang! causinci!

Thursday, March 29, 2012

BE MY FRIEND UNTIL DIE?

ramai tinggalkan aku tapi ramai jugak yg datang jadi orang baru dalam hidup aku. dan aku berharap yg baru ni semua tak tinggalkan sepertimana yg lain lakukan pd aku. if they do the same, i don't give a fuck. orang datang dan pergi dalam hidup aku perkara biasa. cuma aku kepingin nak merasa sesuatu yg namanya 'kawan sampai mati.'


orang pandang sinis tatkala aku mengejar impian aku. yg menyokong hanya sekerat, yg menyokong tapi masih juga bercakap belakang terlalu banyak, tak terkira pulak untuk yg menyumpah seranah dan pinggirkan aku. masa tu, aku cuma ada kawan2 yg sama2 mahu capai impian sama seperti yg aku lakukan sekarang ni. tapi ada antaranya tak kuat semangat dengan caci maki orang luar yang memang suka nak jatuhkan kita, jadi mereka pergi.


kadang tu aku pun rasa tak kuat, terlalu ramai yg mahu jatuhkan aku dari yg mahu tengok aku sampai ke puncak. bilamana aku kasi orang lain semangat, aku terlupa. siapa yg mahu kasi aku semangat? semangat aku dah disalurkan kepada mereka2 yg lagi sikit nak jatuh.

semangat. sesuatu yg subjektif. andai kata ia boleh dibeli, aku beli seberapa banyak yg boleh, tak kira berapa harganya. Allah is merciful, aku cuma ada Dia bila aku rasa jatuh terduduk. manusia, memang normal bila susah baru sebut namaNya.


jatuh terduduk itu sakit. amat sakit. terlalu dan bertambah sakit bila aku jatuh terduduk dan aku dikelilingi orang2 yg dari dulunya nak tengok aku jatuh. mereka tertawakan aku, mereka tuding jari dengan muka gembira. ya Tuhann, aku tahu Kau bersama aku. jauhkan mereka, bagi aku semangat!


bodoh aku kalau aku marahkan mereka. bodoh aku kalau aku ke depan dan caci mereka. mereka jahil, mereka kosong ilmu. sebutir kata aku keluarkan, sejuta kata tak berasas mereka balas. jadi aku diam. diam dan biarkan badan aku ditujah dengan kata2 kesat. memang sakit!


tarik nafas. hela.


harini aku tak pergi kelas. badan aku terlalu sakit untuk bangun, kepala aku macam diketuk dengan tukul, sakit! aku kerap kali sakit sejak kebelakangan ni. migrain aku semakin teruk. bukan untuk minta simpati, cuma luahan. abaikan jika kau tak suka, jgn benda kecik mcm ni pun mahu kau jadikan sbg bahan umpatan kau.


mental dan fizikal aku sudah cukup sakit. jadi, berhenti sakitkan aku lagi. kau dah dapat apa kau nak. nak teruskan jugak? go on if that makes you happy. tapi aku akan terus berjalan. tak boleh berjalan, aku merangkak. sebab aku percaya, Allah itu lagi besar kuasaNya dari kau, manusia keji.



Assalamualaikum.

Friday, March 16, 2012

LEMME LIVE MY LIFE THE WAY I WANT IT TO BE

bersawang lelabah belogku ini, tanpa coretan dari jari jemari comel. ah ahh~ (mukadimah gedik namanya)


terlalu banyak yang berlaku sejak kebelakangan ni. sampai tak tercerita, so just keep it personal. apa yang boleh aku simpulkan, life aku sejak sejak ni umpama track motor cross, berliku liku. tapi aku tak keseorangan, itu yang  pasti. Angah, which is my future husband (insyAllah) juga merangkap bestfriend forever, sentiasa kami tempuh bersama kesusahan yang kadangnya melumpuhkan semangat untuk terus bangun dan bangun. tapi kami terus saja bangun, sebab kami percaya, satu hari nanti track yang lurus pulak akan muncul tiba.


orang datang dan pergi, ludah dan lari. pergi jahanam. jangan pernah muncul dalam hidup aku kalau setakat nak singgah, buat taik, blah. faham?

Monday, March 5, 2012

KREDIT UNTUK ORANG-ORANG YANG SUKAA NAK MENJATUHKAN AKU :)

ini pagi aku tak pergi kelas, memang buat gila. nama aku dah hampir dapat 3 warning letter dari 3 subjek yang berlainan. nak diikutkan, semua aku boleh dapat warning letter. pftt. yang kelakar, orang-orang dah takda modal nak jatuhkan aku kata aku jadi macamni; tidur dalam kelas, lesu, selalu absent sebab business yang aku tengah running. haiii kesian sungguh..cer carik modal best sikit boleh tak?




nak kata aku tidur dalam kelas, memang dari form 1 aku suka tidur dalam kelas, dah jadi hobi. nak kata aku sasek tak datang kelas, aku ni memang pemalas. masa kerja dulu pun aku asyik kena buang sebab selalu tak datang. so, kejadahnya kau kaitkan dengan business aku? kau yang bercakap macamtu pun aku tak kenal kau. eh, famous jugak aku kat poli ni ek. famous sebab mulut longkang kau, jaja cerita busuk aku yang haram tak betul.




tapi aku tak takut, kau nak jatuhkan aku macamana pun, aku ada matlamat yang aku nak kejar; bahagiakan mak bapak aku. aku yang selalu tak datang kelas ni pun, markah test aku lagi tinggi dari budak kelas aku yang tak pernah tak datang kelas. macamana tu? diorang buat business apa pulak?




takpayah nak sombong senang cerita. kau tak suka business aku, sudah. tapi jangan letak pasir dalam periuk nasi orang. golongan macam kau memang semua orang fuck sampai mati. senang tengok orang susah tapi susah tengok orang senang. get a life dude :)




umur kau dah 19, 20, 21. tapi kau masih mintak duit makbapak tiap bulan. eh dah pandai rosak anak dara orang, dah pandai beromen dengan jantan pun mintak duit mak bapak lagi? kesian..sini muka kau, cakap berapa kau nak aku boleh bagi.




bukan niat aku nak membongkak menyombong dekat sini, tapi aku juga ada tahap kesabaran. tapi satu aku tekankan, jatuhkan aku banyak kali sekalipun aku akan tetap bangun. sebab apa yang aku pegang, berapa banyak kali kita jatuh itu tak penting tapi berapa banyak kali yang kita bangun lebih penting.




come on dude, you guys dah besar, dah matang. dah pandai mabuk, main ganja, takkan laa takda kerja lain selain dari merosakkan periuk nasi orang. kalau kau takda keinginan nak bantu keluarga ataupun dah cukup kaya dengan harta MAKBAPAK, sudah, duduk diam-diam. aku ada banyak lagi orang miskin, orang yang berharap dekat aku untuk jayakan mereka. mana hati nurani kau nak kacau periuk nasi orang? 




aku tak pergi kelas ke, pergi kelas, aku tetap belajar. malam-malam aku stay up belajar, aku jarang balik rumah sebab aku belajar dengan kawan aku. dan sebenarnya itu kau tak perlu tahu pun, life aku, cara aku. sebenarnya, aku suka orang macam kau. sebab orang macam kau laa yang buat aku lebih berjaya. pembakar aku! terima kasih.




dan, aku tak pergi kelas pagi ni sebab kau. migrain sebab orang macam kau. tahniah.

Saturday, February 25, 2012

kerepek

bila dah terlalu banyak masalah, kita harus pura-pura macam masalah tu tak pernah wujud. tapi bila bangun tidur, dan sedar masalah-masalah tu masih wujud, peritnya nak hadap bukan main lagi.




''jangan pernah kita berkata pada Allah: wahai Allah, masalah aku sungguh besar! tapi berkatalah kepada masalah: wahai masalah, sesungguhnya Allah itu lagi besar!"




ye, masalah aku tak besar mana pun. tapi aku hati kecik, semangat kuman. eh, lagipun belog aku, suka aku lah nak tulis apa! :|

Tuesday, February 21, 2012

READ THIS IF YOU WANT TO KNOW WHAT IS THE MEANING OF REAL LOVE; sad true story

satu kisah cinta dari China yang amat menyentuh perasaan. mengisahkan tentang seorang lelaki muda yang mencintai wanita yang lebih tua daripadanya dan kemudian melarikan diri bersama-sama dan saling mengasihi dalam kedamaian selama setengah abad.




lelaki tersebut telah meninggal dunia di dalam gua yang mereka diami selama 50 tahun. Liu Guojiang yang ketika itu berusia 19 tahun telah jatuh cinta dengan seorang janda berusia 26 tahun bernama Xu Chaoqin.



seperti kisah Romeo dan Juliet karangan Shakespeare, teman-teman dan kerabat mereka mencela hubungan yang dijalin hanya kerana faktor usia si perempuan lebih tua. lebih-lebih lagi dia sudah mempunyai beberapa orang anak.


untuk menghindari cacian dan makian masyarakat, mereka mengambil keputusan untuk melarikan diri dan tinggal di sebuah gua di Desa Jiangjin di selatan sebelah Chong Qing.


pada mulanya kehidupan mereka sangat menyedihkan kerana tidak mempunyai apa-apa, samada bekalan makanan ataupun elektrik. mereka hanya memakan rumput-rumput dan akar yang ditemui di gunung itu. dan Liu membuat lampu minyak tanah untuk menerangi gua mereka yang gelap gelita.



Xu selalu merasa bahawa ia telah membuat nasib Liu malang kerana mencintainya dan berulang kali bertanya ''Apakah kau menyesal?'' Liu selalu menjawab, ''Selama kita rajin, kehidupan ini akan menjadi lebih baik''.

setelah 2 tahun mereka tinggal di gunung itu, Liu mulai memahat anak-anak tangga agar isterinya dapat turun gunung dengan mudah dan ini berlangsung selama 50 tahun.


setengah abad kemudian, di tahun 2001, sekelompok pengembara melakukan eksplorasi ke hutan itu. mereka merasa hairan menemukan pasangan lanjut usia dan juga 6000 anak tangga yang dibuat Liu.


Liu Ming Sheng, satu dari 7 orang anak mereka mengatakan ''orang tuaku sangat saling mengasihi. mereka hidup menyendiri selama lebih 50 tahun dan tak pernah berpisah sehari pun. selama itu juga ayah telah memahat 6000 anak tangga itu untuk menggembirakan hati ibuku walaupun ibuku jarang turun dari tangga itu.''


pasangan ini hidup dalam damai selama lebih dari 50 tahun. suatu hari Liu yang berusia 72 tahun pengsan ketika pulang dari ladangnya. Xu duduk dan berdoa bersama suaminya sampai Liu akhirnya meninggal dalam pelukannya. kerana sangat mencintai isterinya, genggaman Liu sangat suka dilepaskan dari tangan isterinya.


''kau telah berjanji akan memeliharaku dan akan terus bersamaku sampai ke akhir hayat..sekarang kau telah mendahuluiku, bagaimana aku dapat hidup tanpamu?''
selama beberapa hari Xu terus menerus mengulangi kalimat ini sambil meraba-raba keranda suaminya dengan air mata yang membasahi pipinya.

*     *     *


kisah yang bikin aku sentap. sedih woo :'( lebih baik layan cerita ni daripada cerita si boipren mati eksiden untuk ambik teddy bear yang girlfriend dia baling ataupun cerita si girlfriend mati sakit. tuihh.
 this one is the real love!