Sunday, July 10, 2011

KEBIASAAN MANUSIA

kita, bila perangai tak betul biasanya orang akan tegur. pada yang tak dapat terima teguran, ayat yang akan terkeluar akan berbunyi:

"aku manusia biasa, tak boleh puaskan hati semua orang."


kita, bila ditegur dan tak menerima teguran, maka mungkin kawan2 akan protes mungkin dengan cara memulau. ayat yang akan terkeluar mungkin berbunyi:

"apa salah aku? aku tau semua orang tak sayang aku. aku dah takda siapa kat dunia ni. ahhh~"


kita, bila perangai tak betul, orang akan tegur. dan bila tak dapat terima teguran, orang ego mungkin akan mengeluarkan kata2 seperti:

"hidup aku, aku punya pasal la nak buat apa. asal aku tak kacau orang sudah. kubur pun lain2"

-butoh pak hang kuboq lain2. kot mati pasal tsunami kena tanam ramai2 dalam satu lubang, tak ke aku jugak sakit mata nengok kau kena siksa? kau pun tak ke sakit mata tengok aku kena siksa?-
kita, bila perangai tak betul, orang tegur kita dengarkan jela. DAN tak kira yang menegur itu lebih muda atau lebih muda, selagi teguran tu tak membunuh anda atau mencederakan telinga anda lalu bernanah ataupun darah berkoyan2 mengalir, dengarkan saja. tak ada lah salahnya.

mungkin anda jenis panas baran ke, hati cepat menyirap ke, ataupun ego tinggi KLCC, tapi dengarkan saja teguran tu. mungkin satu hari nanti, anda duduk sorang2, boring2, anda akan teringat teguran tersebut lalu memuhasabahkan diri anda dengan otomatiknya. maka otomatiknya jugak, anda akan tersedar yang BUKAN ANDA SAJA YANG BETUL DALAM DUNIA NI.


gua pun bukanlah orang baik2 nak cakap macam bagus, tapi jangan pandang pada tuan badan yang bercakap tapi pandang apa yang dicakap.


p/s: tegurlah gua kalau ada yang tak sedap mata memandang, tak sedap telinga mendengar ataupun tak sedap hati merasa :)

No comments: